Sådan læser du et datostempel

Datoer er overalt omkring os – i datostemplet på din mælkekarton, datostempler på dine kontoudtog og datostempler, når du køber en biografbillet. Men hvad betyder disse datostempler egentlig? Dette blogindlæg vil besvare det spørgsmål og meget mere!

Datostempler er en måde at fortælle, hvor gammel en vare er

Datostempler bruges til at datere emner. Datostemplet kan findes på dokumenter, bøger, film og endda mad. Datostemplet er en vigtig dato at kende for mange mennesker.

Tallet til venstre er normalt år og måned, mens tallet til højre kun er for den pågældende dag

Datostempler daterer emner. Datostemplet er en vigtig dato at kende for mange mennesker. Datostemplet har datoen til venstre og nogle gange en måned eller ugedag, afhængigt af hvornår eller hvor det blev lavet. Til højre er der enten kun årstallet, kun århundredet (20), en forkortelse for AH (efter Hijra) og YL (leveår).

Nogle har to numre – et for hvert århundrede

Nogle datostempler har en dato for hvert århundrede. Det skyldes, at den første dato repræsenterer AH-år og YL (leveår) fra Hijra eller AD, mens den anden dato kun viser dette tal fra BC/AD.

Forkert: I nogle tilfælde er der to numre – et for hvert århundrede.

Korrekt: I nogle tilfælde er der to tal. Et datostempel kan opdeles i fire separate datoer, der repræsenterer AH-år og YL (leveår) fra Hijra eller AD , uden at der er fjernet cifre for at angive, hvor mange tusinde det er, og derefter kun dette tal efter BC/AD .

Der er også forskellige måder at skrive årstal på i andre lande, f.eks. i Japan og Kina

I andre lande kan datostempler skrives på en anden måde. I Japan og Kina er datostempler normalt angivet som det japanske æraår (元号/年号) eller det kinesiske kalenderår fra 1911 CE til 1912 CE.

I nogle tilfælde kan der slet ikke være noget datostempel, fordi det blev fremstillet, før det blev krævet ved lov

Ved datostempler kan der ikke være noget datostempel overhovedet, hvis varen blev fremstillet, før det var påkrævet i henhold til loven. Så det er vigtigt for mange mennesker at vide, hvordan man læser datostempler, fordi datoer findes forskellige steder og kan fortælle dig, hvornår noget er sket, eller hvilket år en genstand blev fremstillet.

Datoer kan også findes på mærker, der er fastgjort til tøj eller smykker

Datoer kan også findes på mærker på tøj eller smykker. Disse datostempler viser, hvornår varen blev fremstillet og ikke nødvendigvis hvornår den blev solgt, så de adskiller sig fra de datostempler, som du ser i butikker som supermarkederne.