Sådan bruger du en hjertestarter

Når en person har fået hjertestop, er det eneste, der kan redde vedkommende, HLR. Hvis du ikke er uddannet i HLR eller ikke ved, hvordan man udfører den korrekt, er der stor chance for, at din indsats vil være forgæves. Men hvis du har adgang til en automatiseret ekstern hjertestarter (AED), så ændrer det alt. Automatiserede eksterne defibrillatorer er designet til hurtig reaktion, fordi de fungerer ved at analysere hjerterytmen og give offeret stød med elektriske impulser, indtil hjerterytmen begynder at slå igen. Dette blogindlæg omhandler AED’er og giver trin for, hvordan man bruger en!

Kend til, hvor den nærmeste hjertestarter er placeret

Automatiserede eksterne defibrillatorer er almindelige på offentlige steder som f.eks. indkøbscentre, lufthavne og skoler. Det er mindre sandsynligt, at de findes i et hjem, så det er vigtigt at vide, hvordan man bruger dem på et offentligt sted!

Hjertestartere findes også på steder som f.eks. hospitaler, skoler og lufthavne. Ud over disse steder findes der også ofte hjertestartere på sportspladser, i indkøbscentre og andre offentlige steder, hvor der er mange mennesker samlet.

At kunne identificere de forskellige dele af en hjertestarter

Det første skridt i brugen af en hjertestarter er at tænde den. Vejledningen varierer alt efter hvilket mærke og hvilken model af maskine du bruger, men denne generelle forklaring burde fungere for de fleste. Når du tænder maskinen, skal du vente, indtil maskinen er helt tændt og bipper, før du går videre til trin to:

1) Kontroller, at AED’en er slukket, før du åbner kassen.

2) Åbn kassen, og find strømknappen, hvor der normalt står “ON/OFF” (tænd/sluk). De fleste AED’er kræver en nøgle eller et kodeord for at slukke dem, så det er vigtigt at være sikker på, at du slukker den, når den ikke er i brug

3) Tænd eller aktiver strømknappen ved at trykke på eller trykke fast på den

Du skal først identificere maskinens ledninger. Der er to afledninger, som skal tilsluttes til hver side af hjertet. Du skal også finde padlerne fra AED’en samt et sæt instruktioner. Maskinen bør tænde automatisk, når den er tilsluttet, men hvis den ikke gør det, kan du trykke på “clear” eller “display”

Heart Saver M-1 automatiseret ekstern defibrillator er fremstillet af HeartSaver Defibtech. HeartSaver har et ry for kvalitet og sikkerhed, og denne model er et af deres mest populære apparater! HeartSaver Defibtech har designet disse hjertestarter til hurtig reaktion i nødsituationer med en stødtid på 15 sekunder.

Lære, hvordan man bruger den korrekt og sikkert

Der er flere ting, du kan gøre for at uddanne dig om AED’er. En ting du kan gøre er at kontakte din lokale brandvæsen for at høre, om de tilbyder kurser. En anden ting du kan gøre er at tage Heart Savers HLR-kursus eller deltage i Heart Savers førstehjælpskursus, hvor du lærer om brugen af AED’er og om, hvordan man udfører HLR korrekt.