NÅR JEG SKAL KOBLE FRA...

“ANSVAR ER NOGET, DE VOKSNE KOMMER I KAFFEN”

img_0970

Ansvar er et godt eksempel på et begreb med mange betydninger. Man kan have forskellige synsvinkler omkring dette. I en snæver forståelse, handler det om livets udfordringer og de mængder af ansvar man står med som voksen. Jeg skrev tidligere et meget populært indlæg: “Kære curling generation” – hvilket jeg gerne vil køre lidt videre på i indlægget her.

Det jeg gerne vil fokusere på, er forbruget af de sociale medier og elektroniske virkemidler i det daglige, for jeg lød måske mere uskyldig end jeg i virkeligheden var, i forrige indlæg. Dog nævnte jeg, at jeg selv synes, at det er blevet værre med tiden, og jeg er glad for at det var mens jeg var det ældre og ikke yngre, da leg var en vigtig del af ens læring.

Jeg er på ingen måde god til at lægge mobilen fra mig. Jeg er også en synder. Faktisk føler jeg mig nøgen uden den. Jeg kan lægge den fra mig og slappe af, hvis jeg vil det, og så det er ikke fordi jeg har en vis afhængighed. I og med jeg er blogger, følger det automatisk med, at jeg er aktiv rundt omkring på de forskellige ting og dermed holder jeg også tit øje med hvad der sker på mobilen. Det har i den grad gjort kommunikation nemmere, men det er blevet en hæmsko for det at være nærværende.

MEN – det vi skal huske… er at mobil, iPad, computer mv. er et redskab man bruger nu til dags, for at kommunikere og arbejde på. Jeg ser små børn der reagerer voldsomt, hvis noget bliver taget fra dem, og de kan virkelig drænes af den kontante digitale interaktion. Det er ligesom abstinenser. Det kribler jo helt i fingrene hvis ikke vi kan tjekke. Men det er bare et alternativ der erstatter vækkeur, kalender, noter, kamera, og alt det vi kunne have med i tasken ved siden af.

Jeg siger ikke, at det kun gælder for små børn at man ikke sidde med mobilen ved spisebordet, men for alle, i og med at vi skal tilbagevende de sociale kompetencer én gang for alle. Sidder jeg en fredag aften i stuen med min far, kan jeg godt have mobilen liggende ved siden af, uden at røre ved den, og kommer der en besked, kan jeg vælge at svare eller ej. Det ses en tendens til, at forældre ofte ser deres børn som fraværende og ikke-kontaktbar, når de sidder med mobilen/ipaden. Men hey, i lige måde kære forældre!

Voksne snakker om hvordan dagen er gået over kaffen, mens de lige skimmer de seneste facebook opslag. To fluer med et smæk. Det handler om at tage ansvar, at lære børn hvornår man bruger en mobil og hvornår man er til stede. Man siger voksne har et ansvar for børns druk, børns opdragelse, børns det ene -og det andet. Det er tydeligt for enhver, at vi lever i en dybt teknologiseret verden. Som voksne, forældre og søskende bærer vi denne “kultur” og viderebringer den til vores børn.

Det er et mentalt og menneskeligt fattigt samfund, hvis ikke vi kommer hinanden mere ved. Så kære voksne, er der andet I kunne overveje at snakke om, over kaffen?

Love S

Ingen kommentarer endnu

0 kommentarer

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

NÅR JEG SKAL KOBLE FRA...