GAVEIDEER TIL MANDEN DER HAR ALT

GENERATION STRESS

Jeg har længe haft lyst til at fortælle om, hvordan jeg blev ramt af stress, og hvorfor det er så fandens vigtigt at lytte til sin krop. Hvor skræmmende det er at vågne om natten med hjertebanken og koldsved, og hvordan det har været at have en kæreste på sidelinjen, der ikke altid har vidst hvad han skulle gøre. Men én ting han aldrig har gjort, er at lade mig kæmpe mine kampe alene.

For knap 1,5 år siden, fik jeg konstateret stress af min læge, og gik derfra med en anbefaling om at sygemelde mig. Det bunder ud i mange ting: At skulle fokusere på gymnasiet. Min sygdom med allergi, og at leve med et dårligt immunforsvar. To forældre der gik hver til sit. Flere dødsfald i familien og ja, listen er lang. Det hele endte ud i en træls omgang kyssesyge – også forårsaget af stress.

Jeg har haft et tungt læs på mine skuldre, og de ting der gjorde mest ondt “arbejdede” jeg væk. Det var dumt og ekstremt usundt, men også min måde at flygte fra problemerne, i stedet for at se dem i øjnene. Der var ikke tid, rum eller energi til at sørge over de tab der havde været på så kort tid. Jeg var så følelsesmæssigt belastet, at min krop nærmest bare var gået i dvaletilstand.

Jeg har altid påtaget andres behov før mine egne og sørget for at de var okay, mens jeg undervejs glemte at spørge mig selv om jeg egentlig var. Jeg har været stærkt bundet af et forventningspres fra skole, som gjorde at jeg til sidst bare følte, at hver dag bare skulle overstås. Når jeg gik ind af dørene til gymnasiet, fik jeg ondt i maven. Ondt i maven fordi jeg ikke kunne sige fra. En blanding af stædighed og skam. Jeg ville gerne færdiggøre det, men jeg fik det dårligere for hver dag jeg ikke lyttede til mig selv. Jeg befandt mig i en rigtig ond cirkel.

Jeg ramte et punkt hvor jeg slet ikke følte, at jeg var herre over min egen krop. Jeg følte mig ikke til stede i det jeg foretog mig. Jeg mistede appetitten og fik dagligt kvalme og voldsom hovedpine. Så voldsomt, at jeg tog mig til hovedet og fik tårer i øjnene. I forbindelse med min stress, blev min allergi også forværret – jeg røg ind og ud af sygehuset. Jeg sov næsten ikke i eksamensperioden og da jeg endelig fik min studenterhue på, havde jeg også tabt mig 4 kg.

Jeg sov hele studenterugen, da min krop var så udkørt. Så ingen fest og ballade til mig. Da jeg gik på sommerferie havde jeg fået et nyt job, som jeg brugte det meste af ferien på. Allerede her, skulle jeg havde sagt til mig selv, at jeg havde brug for de seks ugers ferie, for at komme ned i gear ovenpå alt det der var sket. Jeg kom dog ud på den anden side, og startede på et nyt studie efter sommerferien.

Vi lever i et dynamisk og veldokumenteret præstationssamfund, hvor travlhed er lig prestige. Det er blevet så moderne, at have travlt.

Nogen gange vågner jeg og kan slet ikke få kroppen ud af sengen, andre gange er det omvendt. Livet er sårbart og så er vi mennesker. Vi kæmper alle hver vores kampe, og morgendagen er hvad vi gør den til. Smerten fra min fortid forfølger mig, men jeg bruger min energi på at se positivt på dagen imorgen og dagen efter den. Jeg knokler for at nå mine drømme og mine mål, og minder mig selv om, at det er okay at sige fra.

Kan du genkende noget af det jeg skriver her, så lyt for guds skyld til dig selv og din krop. Husk, at bearbejde de ting du går igennem/er gået igennem, og tag din tid. Du skal ikke nå noget og der er ingen der forventer noget af dig. Du er den vigtigste i den her proces, og det kan ende rigtig skidt, hvis ikke du indser at dit helbred er vigtigere end noget andet i den her verden.

Det skal lige siges, at jeg ikke er kommet igennem de mørke perioder uden hjælp. Jeg har en skøn kæreste, som har holdt om mig når det hele faldt sammen og jeg ikke kunne være i min egen krop. En vejleder på gymnasiet, som mindede mig om, at der var noget at kæmpe for, men at jeg også skulle lytte til mig selv. Mine venner og veninder som gav mig plads, men også gav mig en krammer når jeg havde allermest brug for det.

Sheila

Ingen kommentarer endnu

0 kommentarer

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

GAVEIDEER TIL MANDEN DER HAR ALT