HVERDAGSLUKSUS

DET, AT VÆRE “SÆRLIG SENSITIV”

14608183_10208160462392888_1983416524_n

I det her indlæg vil jeg snakke med jer, om det at være særlig sensitiv. Jeg er ikke god til at dele ud af mine svagheder på bloggen – men dette er nærmere en af mine stærke sider, som også kan gå hen og blive en svaghed.

Nogen har sikkert hørt det før. For andre er det helt nyt. Men jeg vil starte med at spole tiden helt tilbage til da jeg var yngre, hvor jeg tog mig selv i de her situationer. Så i kan få det fra en ende af.

At være særlig sensitiv
At være særlig sensitiv er en biologisk forskel i nervesystemet, der gør at særlig sensitive mennesker er mere modtagelige overfor indtryk og stimuli. Dette, er hele forskellen på særlige og ikke-særlig sensitive mennesker. Vi tager alt ind under huden, overtænker det og lægger det bagerst i hjernen.

Da jeg var mindre, oplevede jeg at være den af mine søskende der altid kom uden om konflikter – eller generelt var god til ikke at påtage mig nogen skyld. Netop fordi jeg kunne “føle” hvad selve konflikten ville føre til. Jeg sagde til min ene søster hvis det var på tide hun skulle holde op med at svare igen, for ikke at min anden søster skulle blive endnu mere vred. Som om, man kunne forudse hvad der kunne ske. Her tager jeg mig selv i at tænke “Sheila, det er jo ikke dit problem.”

Til tider var dette udmattende, for jeg blev enormt træt af at skulle være det “vågne øje” i familien. Jeg har altid haft ret høje forventninger til mig selv og har altid været lidt af en perfektionist – jeg ville have tingene skulle være meget bedre end de burde.

Det “særlige sensitive” er en del af min personlighed. Det betyder ikke at alle der er særlig sensitive ligner hinanden. For nogle, kan dette betyde at de bliver hurtigere sure, nogle mere indadvendte, andre slet ikke særlig sensitive – og andre meget mere sensitive.

Jeg forestiller mig en stor indre verden, hvor jeg tænker og reflektere dybere over tingene. Det var værre da jeg var mindre. Da jeg blev ældre, blev jeg bedre til at se bort fra den her ting – blive bedre til ikke at føle jeg skulle bruge den her ting, om det var en slags gave eller ej.

Man kan så få et indtryk af nu, om jeg har behov for at føle mig speciel, følsom, set osv. Men det har intet med dette at gøre. Det er ikke en tilstand eller en sygdom. Det er bare “noget.” i din personlighed.

Samtidig arbejder særlig sensitive menneskers hjerne anderledes end hos flertallet. Undersøgelser med hjernescanninger viser at særlig sensitives hjerne integrerer og bearbejder indtrykkene dybere og mere detaljeret end hos flertallet
(Citat fra bogen: Redskaber for særlig sensitive mennesker, af Susanne Møberg)

Alle mennesker kan blive overstimuleret, stressede, og trætte. Hos særlig sensitive mennesker, sker dette hurtigere, fordi der skal mindre til. Mine svagheder er her: tidspres, for høje forventninger og pludselige forandringer.

Det skal ikke kun lyde som en dårlig ting at være særlig sensitiv. For som vi også tager indtrykkene til os, suger vi samtidig livsglæde og de gode øjeblikke til os.

Det kan være du sidder og tænker “jamen sådan har alle mennesker det da?” – ja det har de. For særlig sensitive er ikke anderledes end så mange andre, vi reagerer bare hurtigere på stemning og indtryk. Vi er gode til at læse folk. At være særlig sensitiv har ofte hjulpet mig i situationer. Jeg har lært meget. Jeg har også lært at slå det fra…

Jeg håber dette indlæg har givet jer noget stof til eftertanke. Enten har du fået noget ud af det, eller ikke. Jeg håber i hvert fald ikke det var for tungt. Er du særlig sensitiv eller har du oplevet noget af det ovenstående?

Love S

Ingen kommentarer endnu

0 kommentarer

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

HVERDAGSLUKSUS